Job shadowing




Saimme viettää ihanan aurinkoisen ja suklaantäyteisen viikon Belgian Diestissä. Halusimme tutustua KS Diestin yhteisölliseen toimintaan ja opiskelijoiden aktiiviseen osallistamiseen. KS Diestissä on opiskelijoita esikoulusta lukioon ja se sisältää myös ammatillisen koulutuksen. Opiskelijoiden moninaisuuden vuoksi koulussa työskennellään erityisen ponnekkaasti, jotta eri ryhmien opiskelijat tutustuisivat toisiinsa.

Koulun koordinaattori Klaas Van Gossum esitteli meille vuoden teemaa ja mielenkiitoisista tapahtumista, joita koulussa järjestetään säännöllisesti, kuten Smoothie Monday.

Saimme tutustua Cathy Swinnenin johdolla ruokavälitunnilla tapahtuvaan matematiikan tukiopetukseen ja keskustelimme yksilöllisestä oppimisesta. Ehkä meilläkin voisi kokeilla ruokavälkän tukea?

Tutustuimme paikalliseen opinto-ohjaukseen ja ylöspäin yksilöllistämiseen. Tapasimme erittäin motivoituneita opiskelijoita, jotka suorittivat omaan tahtiinsa haastavampia projekteja. Nuoret olivat innoissaan suomalaisten opiskelijoiden mahdollisuudesta suorittaa korkeakouluopintoja jo lukio-opintojen aikana.

Belgialaiset olivat tyytyväisiä uusiin avoimiin oppimistiloihinsa. Suomalaisiin kouluihin verrattuna ryhmäkoot olivat melko pieniä ja ryhmissä oli hyvin rauhallista.

Pääsimme vierailemaan paikallisessa Ohjaamossa, JACissa. JAC tarjoaa palveluja mielenterveyteen ja sosiaalisiin haasteisiin liittyen 12-25-vuotiaille nuorille. Suuri ero suomalaiseen järjestelmään on, että Belgian kouluissa opiskeluhuolto ei kuulu koulun palveluihin, vaan se on ostopalveluna toteutettavaa toimintaa. JACissa oli lämmin ja kotoisa tunnelma.

Tom Rubbens ja opiskelijat esittelivät meille paikallisen Karma-projektin, jossa he keräävät erilaisten tapahtumien avulla rahaa eri kehitysyhteistyökohteisiin. Ensi kesänä Karman opiskelijat lähtevät kuukaudeksi omana loma-aikanaan Zimbabween töihin paikalliseen yhteisöön. Olimme äimistyneitä opettajan ja opiskelijoiden sitoutumisesta projektiin.

Välituntitoimintana Project X tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden tehdä omaa musiikkia ja muuta toiminnallista ohjelmaa.

Liese Kennes esitteli meille seksuaalikasvatuspäivää.

Lisäksi saimme keskustella monien osaavien ja innostuneiden opettajien ja hallinnon henkilöiden kanssa. Suurin ero belgialaisen ja suomalaisen koulujärjestelmän välillä on, että Belgiassa opiskelijat erotellaan tasoryhmiin hyvin aikaisessa vaiheessa. Belgiassa opetus on vuosiluokkiin sidottua, eikä kurssimuotoista kuten Suomessa.